Erilaiset mailapelit ja niiden suosio Suomessa

Erilaiset mailapelit ja niiden suosio Suomessa

Tunnetuimmat mailapelit Suomessa ovat squach, tennis, pöytätennis, sulkapallo ja uutena tuoreena suosikkina on padel peli. Nämä pelit ovat reaktiolajeja, sinulla siis pitää olla jonkinlainen reaktiokyky, jotta pystyt pelaamaan näitä ja mikäli pelaat niin sinulla on todennälöisesti hyvin tehokas reaktiokyky. Suurin osa näistä peleistä ovat yksipuolisia eli aihettavat yhdelle puolelle kroppaa jonkinlaista ylikuormistusta ja täten rasitusta ja vammoja. Tätä voidaan toki tasapainoittaa erilaisilla suojilla ja tukilaitteitlla, joita on tarjolla urheilukaupoissa. Ne estävät vammoja, ja tukee vartalonosia, jotta niihin ei tulisi vaivoja.

Tennis, padel ja pöytätennis

Tämä laji on hyvin tekniikkapainotteista. Tennis on taitolaji. Lajin tuntee kaikki – sitä voi pelata nelin tai kaksin. Tennikseen tarvitaan koordinointia, notkeutta, nopeutta, vahvaa reagointikykyä ja tietysti voimaa, kestävyyttä ja lyöntitekniikkaa. Se on hyvä laji, jota voi harrastaa sivulajina tai päälajina, ja nelipeliä harrastavat erityisesti vanhemmat pelaajat niin sanotussa mixingissa, jossa kaikenikäiset kaikentaitoiset sekoitetaan 4 ryhmiin ja pelataan otteluina. Tennikseen liittyy myös paljon sosiaalista elämää, monille se on elämäntapa. Se on aikaisemmin ollut myös statuksen ja hyvinvoinnin merkki, koska jotta pystyit harrastamaan tennistä, joka ei ole niistä halvemmista lajeista, sinun täytyi kuulua johonkin tennisklubiin, johon maksat klubimaksua. Suomessa ensimmäiset lajin säännökset, julkaistiin Porissa, 1800-luvun loppuolella.

Padelistä käytetään sanaa pikkutennis – se näyttää tennikseltä, mutta mailat on pienempiä ja tekniikkaa ei tarvita osata, jotta sitä voi pelata. Kenttä ei ole avoin niinkuin tenniksessä vaan se on pleksin ympäröimä ja puolet tenniskentästä kokoinen. Pallo voi palauttaa kentän toiselle puolelle myös seinän kautta, eli pleksiseiniä hyödynnetään pelaamisessa. Padel on siitä hyvä, että sitä voi pelata minkä ikäiset tahansa, koska sen aloittaminen ja säännöt on niin helpot. Padeliakin kuin tennistäkin voi pelata nelin tai kaksin. Padel on todella uusi juttu Suomessa ja siitä on tullut hyvin suosittu mailapeli. Suomessa padelin pelaaminen alkoi vuoden 2003 aikana, ja ensimmäset ovet lajin liitolle avattiin 2009. Suomessa oleva pöytätennisseura juhlisti juuri 80-vuotias juhlansa. Tästä lajista myös käytetään nimeä pingpong, ja se on juuri osuva nimi sille, koska kun pallo osuu pöytään, niin kuuluu tuontyyppinen ”pingpong” ääni. Lajia voi pelata kaksin, nelin, kolmin tai vaikkapa yksin seinää vasten puolikkaalla pöydällä. Suomessa laji on suosittu, mutta suosion taso on ihan eri sfääreissä esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa ja se kuuluu Olympia-lajeihin vuodesta 1988 ja MaailmanCup: pia pelataan jo vuodesta 1980. Pöytätenniksessä myös kilpaillaan maailmanmestaruustasolla. Pingpongia on helppo pelata, tarvitaan vain pöytä, pallo ja maila – nämä saa mistä tahansa urheilukaupasta eikä se edes maksa paljoa.

Tennis, padel ja pöytätennis

Squash ja sulkapallo

Squash eli suomeksi myös kössi on nopea laji, jossa pääsee oikein kunnolla lyömään palloa kaksin tai yksin, sitä voi pelata myös nelin, mutta se on harvinaisempaa. Tämä laji oli erityisen suosittu Suomessa juuri ennen lamaa, ja laman iskettyä sen suosio laski. Silloin siitä puhuttiin trendilajina ja nykyään on vaikeaa löytää sille kenttiä, niitä on Suomessa yhteensä alle 140 jos enää sitäkään. Sulkapallo, myös nimellä sulis tunnettu laji sopii kaikille, kilpaurheiluksi tai kesäiltojen viihdykkeeksi koko perheelle. Sulista voi pelata kaksin tai nelin tai vaikka kolmin, jos haluaan. Laji sopii kaikille ja se on helppo oppia, ja perussääntö ”mitä enemmän pelaat sen paremmaksi pelaajaksi muutut” toimii tässäkin lajissa. Suliksen pelaaminen on monipuolista ja rasitustaso voi vaihdella kevyestä raskaaseen. Suomessa on lähes sata sulishalllia, eli ei muuta kuin pelaamaan!