Futsal eli salifutis

Futsal eli salifutis

Futsal on yleensä urheiluhallissa pelattava palloilulaji, joka muistuttaa jalkapalloa. Futsal on kehitetty Etelä-Amerikassa, jossa se on erityisen suosittua, mutta lajilla on harrastajia laajalti ympäri maailmaa. Suomessa lajista on käytetty myös nimeä salifutis.

Futsalin säännöt muistuttavat jalkapallon sääntöjä, mutta niiden välillä on myös eroja. Futsalissa joukkueeseen kuuluu maalivahti ja neljä kenttäpelaajaa. Peliä pelataan kovapintaisella kentällä jalkapalloa pienemmällä pallolla. Futsal eroaa jalkapallosta myös muun muassa tehokkaan peliajan ja rajoittamattomien vaihtojen osalta.

Futsalin historia

Futsalin nimi syntyi vuonna 1978 portugalin kielen termistä fútebol de salão, mikä tarkoittaa salijalkapalloa. Nimi otettiin käyttöön, koska futsalin kattojärjestönä tuolloin toimineella FIFUSA:lla ei ollut oikeutta käyttää FIFA:n jalkapalloa tarkoittavaa termiä fútebol.

Futsalin historia

Futsalin historia

Lajina futsal kehitettiin kuitenkin yleisen käsityksen mukaan 1930-luvulla Uruguayn Montevideossa. Lajin ensimmäiset säännöt kehitti Juan Carlos Ceriani. Lajin suosio kasvoi Etelä-Amerikassa ja varsinkin Brasiliassa nopeasti, ja ensimmäiset kansainväliset turnaukset pelattiin jo 1960-luvulla Etelä-Amerikassa. Eurooppaan futsal levisi 1960-luvun lopulla.

1980-luvulla FIFA otti futsalin liiton alaisuuteen ja pyrki yhtenäistämään käytössä olleita erilaisia sääntömuunnelmia. FIFUSA näki FIFA:n kehittävän lajia jalkapallon eikä futsalin näkökohdista ja jatkoi toimintaansa lajiliittona järjestäen yhä omia MM-kisojaan. Vuonna 2002 FIFUSA lakkautettiin ja tilalle perustettiin uusi lajijärjestö AMF, jolla on nykyään 34 jäsenmaata ja kolme maanosaliittoa.

Futsalin säännöt

FIFA:n viralliset futsalsäännöt koostuvat jalkapallon tavoin 17 pykälästä. AMF:n käyttämät säännöt edustavat FIFA:n sääntöjä edeltävää aikaa. Nämä säännöt eroavat toisistaan muutamien yksityiskohtien, kuten muun muassa pallon koon, rajapotkujen ja kumuloituvien henkilökohtaisten virheiden osalta.

Futsalkentän pituus on 38–42 metriä ja leveys 18–22 metriä. Kentän molemmissa päissä olevat rangaistusalueet merkitään kuuden metrin säteillä maalitolpista. Maalin kohdalla rangaistusalueen raja kulkee päätyrajan suuntaisesti. Rangaistuspotkupisteet sijaitsevat rangaistusalueen rajalla maalin keskikohdalla kuuden metrin päässä sekä kauempana 10 metrin päässä maalista. Maalin leveys on kolme metriä ja korkeus kaksi metriä.

Kentällä on kerrallaan yhdestä joukkueesta neljä pelaajaa sekä maalivahti. Vaihtopelaajien määrä on rajoitettu seitsemään, ja pelaajia voi vaihtaa pelin aikana niin usein kuin haluaa. Ottelussa toimii kaksi erotuomaria, joista toinen toimii päätuomarina, jonka näkemys ratkaisee, mikäli tuomareiden päätöksissä on ristiriitaa.

Peliaika on 2 x 20 minuuttia, ja jaksojen välissä saa olla korkeintaan 15 minuutin tauko. Futsalissa käytetään jääkiekon tavoin tehokasta peliaikaa, jolloin kello pysäytetään pelikatkojen ajaksi. Peli keskeytyy, jos pallo ylittää sivu- tai päätyrajan, pallo menee maaliin tai tuomari keskeyttää pelin esimerkiksi rikkeen vuoksi.  Pallon mentyä yli sivurajasta viimeksi palloon koskeneen pelaajan vastajoukkue antaa epäsuoran rajapotkun ylityskohdasta. Jos pallo ylittää päätyrajan, seuraa maaliheitto tai kulmapotku viimeksi palloon koskeneen pelaajan mukaisesti.

Esimerkiksi kontaktista syntyneistä rikkeistä voidaan tuomita vastustajalle suora tai epäsuora vapaapotku tai rangaistuspotku rikkeen mukaisesti. Vapaapotku suoritetaan yleensä rikkomuspaikasta. Suoraan vapaapotkuun johtavista henkilökohtaisista rikkeistä tuomitaan myös kumulatiivinen joukkuevirhe. Kuudes rike johtaa suoraan vapaapotkuun ilman muuria. Futsalissa on käytössä jalkapallon tapaan myös keltainen ja punainen kortti. Punaisella kortilla ulosajetun pelaajan tilalle ei saa vaihtaa uutta pelaajaan kahteen minuuttiin, ellei vastustaja tee maalia.

Futsal Suomessa

Suomessa on pelattu sisäjalkapalloa jo vuodesta 1980. Futsaltoiminta aloitettiin kuitenkin varsinaisesti vasta vuonna 1994, kun Kyproksen opiskelijoiden MM-kisoihin koottiin joukkuetta Suomesta liikuntaliiton johdolla. Suomessa futsalin korkein sarjataso on Futsal-liiga, josta seuraavana toimii Futsal-ykkönen. Piirisarjoja Suomessa pelataan 5. divisioonaan asti. Suomen futsalsarjat toimivat Suomen Palloliiton alaisuudessa. Vuosittain järjestetään myös kaikille seuroille avoin Futsal Cup sekä kauden alussa pelattava Futsal Super Cup edellisvuoden Futsal Cupin ja Futsal-liigan voittajille.