Huippujalkapalloilijat kautta aikain

Huippujalkapalloilijat kautta aikain

Kuka on kaikkien aikojen maailman paras jalkapalloilija? Tuo kysymys herättää varmasti päättymätöntä kinastelua kaikkien jalkapallon ystävien keskuudessa ympäri maailmaa. Pelin jatkuvasti muuttuvan luonteen vuoksi tuo kysymys voi olla kenties vastaukseltaan jopa mahdoton. Voiko edes verrata siannahkaisen pallon ja tauolla syötyjen appelsiinien aikakautta nykyisiin fysiikaltaan huippukunnossa oleviin monimiljonääreihin? Tähän artikkeliin on kerätty useimmissa äänestyksissä ja vertailuissa kärkeen sijoittunut pelaajakolmikko. Vaikka kymmenen tai jopa viiden pelaajan kärki on erilaisissa kyselyissä ja arvosteluissa yleensä aivan erilainen, monessa lukijaäänestyksessä tai muussa vastaavassa kolmen kärjestä löytyvät silti samat nimet.

Pelé

Edson Arantes de Nascimento nimen syntymässään saanut nuorukainen sai kaikkien jalkapallon ystävien suut loksahtamaan auki, kun hän esitti huippusuorituksia vuoden 1958 MM-kisoissa vasta 17-vuotiaana. Pelé ampui turnauksessa kaikkiaan kuusi maalia, joihin sisältyi yksi kaikkien aikojen hienoimmista finaalimaaleista sekä hattutemppu Ranskaa vastaan. Pelé auttoi otteillaan kotimaataan Brasiliaa nostamaan turnauksen lopussa himoitun Jules Rimet -pokaalin ensimmäistä kertaa joukkueen historiassa. Tämä ei tietenkään jäänyt joukkueen tai kymppipaitaisen Pelén ainoaksi kerraksi.

Pelé oli osallisena myös vuonna 1962, kun Brasilia puolusti menestyksekkäästi pokaalia, vaikkakin hänen toisessa ottelussaan saamansa vamma esti häntä pelaamasta suuremmassa avainasemassa. Kahdeksan vuotta myöhemmin Pelé sai korjata tilanteen, kun hän johdatti kisojen isäntämaan ”kultaisen sukupolven” kolmanteen maailmanmestaruuteen legendaarisilla otteillaan, jotka toivat hänen Kultaisen pallon. Pelé on jalkapallon ainoa kolminkertainen maailmanmestari ja eniten maaleja tehnyt pelaaja. Hän ampui 22 vuoden pituisen uransa aikana yhteensä 1 283 maalia 1 363 pelatussa ottelussa. Joukkuemestaruuksia Pelé voitti urallaan 32 ja henkilökohtaisen maalikuninkuuden 11 kertaa.

Diego Maradona

Diego Maradonan ennen niin säihkyvä ura päättyi häpeällisesti. Kiinnijäämiset dopingtesteissä Barcelonassa sekä vuoden 1994 MM-kisoissa – jolloin hän tuuletti villisti tehtyään maalin Kreikkaa vastaan – takaavat, että hänen nimensä yhteydessä on aina hieman synkkä kaiku. Mutta kun pienikokoinen argentiinalainen oli huippukunnossa, hän oli kirjaimellisesti koskematon. Vahvistuksen tälle voi pyytää Englannin maajoukkueelta, jota hän harhautteli hämmästyttävässä ”jumalan käsi” -pelissä vuoden 1986 MM-kisoissa, turnauksessa, jota hän dominoi tavalla, jota ei oltu nähty sitten Pelén vuoden 1958 otteita.

Jalkapallon himotuimman pokaalin voittamisen lisäksi Maradona käytti salamannopeuttaan, nopeita refleksejään ja hämmästyttävää tarkkuuttaan johdattaakseen Napolin kahteen Serie A -mestaruuteen sekä UEFA Cup -voittoon. Hän saattaa olla ristiriitainen ja monimutkainen pelaaja, mutta 1900-luvun jalkapallo ei olisi ollut niin kaunista ilman häntä. Maradonaa on kutsutta kaikkien aikojen taitavimmaksi pelaajaksi, jota pidetään yleisesti myös erää parhaista vapaapotkujen ja rangaistuspotkujen antajista. Huumeongelmistaan huolimatta Maradona oli huippusuosittu jalkapalloilija.

Lionel Messi

”Jumalan ihme”, ”jalkapallon Mozart”, ”onko hän oikea vai Playstation-hahmo?” Lionel Messi ei ole kooltaan kovin suuri, mutta hän on nauttinut valtavan suurta arvostusta pelikavereiltaan. Hänen joukkuetoverinsa Luis Figo on jopa verrannut Messin pelaamisen seuraamista orgasmin saamiseen. Argentiinalaista hyökkääjää arvostetaan hänen henkeäsalpaavan teknisen taituruutensa ja ennätyksellisten saavutusten ansiosta, joita kukaan tuskin rikkoo lähivuosina. Barcelonan joukkueessa hän on nostanut pokaalin ilmaan liigamestaruuden kunniaksi kahdeksan kertaa, Mestarien liigan hän on voittanut neljä kertaa ja Kultaisen pallon hän on saanut viitenä vuotena, joista neljä peräkkäisinä vuosina. Hän on myös kaikkien aikojen La Liga -maalintekijä kaikkiaan 337 maalilla. Vaikka Messiä on moitittu epäonnistumisista kansainvälisissä otteluissa, hän hiljensi loputkin kriitikot Kultaisen pallon arvoisella suorituksellaan vuoden 2014 MM-kisoissa.

Lionel Messi

Lionel Messi

Messin ennätyksiin sisältyy myös maaliennätys yhden kauden aikana tehdyissä maaleissa. Kaudella 2011–2012 Messi tykitti yhteensä 73 maalia seurajoukkueessa, ja yhteensä 82 maalia maajoukkuepelit mukaan lukien.