Jalkapallo

Jalkapallo

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, jota seuraa tai harrastaa arvioiden mukaan jopa 3,5 miljardia ihmistä. Jalkapallo kehitettiin Britteinsaarilla 1800-luvun loppupuolella, ja nykyään sitä pelataan ammattimaisesti kaikilla asutuilla mantereilla. Suurin suosio jalkapallolla on Euroopassa ja Etelä-Amerikassa sekä Afrikassa ja osassa Aasian maita.

Historia

Jalkapallo nykymuodossaan juontaa juurensa Englantiin, mutta samantyyppisiä pelejä pelattiin aiemmin myös Song-dynastian Kiinassa, Etelä-Amerikassa, antiikin Kreikassa, Rooman valtakunnassa ja Japanissa. Erilaisia väkivaltaisia pallopelejä pelattiin keskiajalla ympäri Eurooppaa. Ensimmäiset kirjalliset maininnat jalkapallosta ovat 1400-luvun alkupuolelta.

1800-luvun pyrittiin yhdenmukaistamaan eri Englannin sisäoppilaitoksissa pelattujen jalkapalloa muistuttavien pelien sääntöjä, jonka johdosta luotiin määräyksiä, joille nykyiset jalkapallosäännöt vahvasti perustuvat. Ensimmäiset nykyaikaista jalkapalloa muistuttavat säännöt laadittiin vuonna 1848 Cambridgen yliopiston Trinity Collegessa järjestetyssä kokouksessa, johon osallistui edustajia Etonin, Harrow’n, Rugbyn, Winchesterin ja Shrewsburyn kouluista. Suurin muutos moniin vallalla olleisiin sääntöihin oli käsillä pelaamisen kieltäminen.

Jalkapallon säännöt saivat ensimmäisen virallisen muotonsa vuonna 1863, jolloin perustettiin Englannin jalkapalloliitto FA. Osa liiton kokouksiin osallistuneista seuroista ei halunnut edetä FA:n sääntöjä käsitelleiden kokousten mukaisesti, vaan he erosivat liitosta ja lähtivät kehittämään omalle tielleen nykyään rugbyna tunnettua peliä. Ensimmäinen nykymuotoisen jalkapallon ottelu pelattiin 19.12.1863 Englannissa Barnesin ja Richmondin välillä.

Säännöt

Nykyään jalkapallon säännöt koostuvat 17 pykälästä, joita voidaan soveltaa eri ikäisille pelaajille. Sääntöjen pykälät ovat: pelikenttä, pallo, pelaajien lukumäärä, pelaajien varusteet, erotuomari, avustava erotuomari, peliaika, alkupotku ja erotuomaripallo, pallo pelissä ja poissa pelistä, maalin hyväksyminen, paitsio, kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös, vapaapotku, rangaistuspotku, rajaheitto, maalipotku, kulmapotku.

Pääpiirteissään jalkapallon säännöt ovat selkeän yksinkertaiset moneen muuhun pallopeliin verrattuna. Päätavoitteena on saada pelivälineenä toimiva pallo rajoitetulla alueella vastustajan maaliin muuten kuin käsillä pelaten. Kentällä pelaa kaksi joukkuetta, joissa kummassakin saa olla enintään 11 pelaajaa, joista yhden on oltava maalivahti. Maalivahdilla on poikkeuksellinen oikeus koskea palloon myös käsillään oman maalialueensa sisäpuolella. Jalkapallo-ottelun kesto on kaksi 45 minuutin puoliaikaa, joiden välissä on enintään 15 minuutin tauko.

Jalkapallo maailmalla

Jalkapalloa pelataan ammattimaisesti Etelämannerta lukuun ottamatta kaikilla mantereilla maailmassa. Jalkapallo on suosituimman lajin asemassa useissa Euroopan, latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Aasian maassa. Maailmanlaajuisesti jalkapalloa pelataan yli 200 maassa ja FIFA:n vuoden 2007 tutkimuksen mukaan pelaajia oli tuolloin yli 265 miljoonaa. Satunnaisia harrastajia ja lajin seuraajia on monin kerroin enemmän. Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA perustettiin vuonna 1904 ja Euroopan jalkapalloliitto UEFA vuonna 1954.

Euroopan menestyneimmät maat maajoukkuetasolla ovat Saksa ja Italia neljällä maailmanmestaruudella. Eniten maailmanmestaruuksia on kuitenkin Brasilialla, joka on voittanut kilpailun kaikkiaan viisi kertaa. Etelä-Amerikan maista Argentiina ja Uruguay ovat kumpikin voittaneet maailmanmestaruuden kaksi kertaa.

Jalkapallokilpailut

FIFA:n joka neljäs vuosi järjestämät jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut ovat merkittävin kansainvälinen jalkapallotapahtuma ja myös maailman seuratuin urheilutapahtuma. Kilpailua edeltää pitkäaikaiset alkukarsinnat, joiden kautta varsinaiseen lopputurnaukseen pääsee nykyään 32 maata. Seuraavat maailmanmestaruuskilpailut käydään Venäjällä vuonna 2018.

Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut järjestetään neljän vuoden välein kahden vuoden erolla maailmanmestaruuskilpailuihin. Nykyisin EM-kisojen lopputurnaukseen osallistuu 24 maata. Eniten Euroopan-mestaruuksia ovat saavuttaneet Saksa ja Espanja, joilla molemmilla on kaksi mestaruutta.

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja edeltävänä vuotena järjestetään maanosaliittojen cup eli Confederations Cup samassa maassa, jossa tulevat MM-kisat järjestetään. Cup on kahdeksan joukkueen turnaus, johon osallistuvat turnauksen isäntämaan lisäksi hallitseva maailmanmestari ja kuuden maanosan mestarit.

Seurajoukkuekilpailuista arvostetuin on Mestarien liiga, joka tunnettiin aiemmin nimellä Euroopan cup. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1956 alkaen, ja siinä ratkaistaan Euroopan parhaan seurajoukkueen titteli.