Judon tyylistä ja historiasta

Judon tyylistä ja historiasta

Judo on suosittu taistelulajien tyyli ja olympiaurheilu, jolla on rikas, mutta melko nuori historia. Termi “judo” tarkoittaa “lempeää” ja “merkitsee tietä tai tapaa.” Näin Judo kääntyy “lempeäksi tavaksi”. Judoka on henkilö, joka harjoittaa judoa. Sen lisäksi, että Judo on suosittu taistelulaji, se on myös taistelu-urheilulaji. Judo on kaikkien sukupolvien rakastama laji. Voit nähdä kaikenikäisiä ihmisiä, kaikista ammateista, kansallisuuksista ja sukupuolista, jotka nauttivat Judosta. Heillä kaikilla on omat syynsä harrastaa lajia. Jotkut heistä haluavat olla vahvoja, jotkut haluavat olla terveitä, jotkut haluavat vahvistaa mieltään, jotkut arvostavat miellyttävää tunnetta hikoilun jälkeen, jotkut haluavat puolustaa itseään ja jotkut haluavat tulla judon opettajiksi.

Judon historia

Judon historia alkaa japanilaisesta jujutsusta. Samurait harjoittivat japanilaista jujutsua. He käyttivät heittoja ja yhteisiä lukkoja keinona puolustaa hyökkääjiä panssareilla ja aseilla. Jujutsu oli niin suosittu, että uskotaan, että yli 700 erilaista jujutsu-tyyliä opetettiin 1800-luvulla. 1850-luvulla ulkomaalaiset vaikutus Japanissa alkoi näkyä merkittävästi, aseista ja erilaisiin tapoihin ja muuttivat kansaa ikuisesti. Tämä johti Meijin palauttamiseen 1800-luvun jälkipuoliskolla, jolloin keisari kyseenalaisti Tokugawan shogunaatin säännön ja lopulta voitti sen. Tuloksena oli Samurai-luokan häviäminen ja samalla myös monien japanilaisten perinteiden katoaminen. Lisäksi kapitalismi ja teollistuminen kukoistivat maassa, ja aseet osoittautuivat ylivoimaisimmiksi kuin miekat taistelussa. Koska valtio tuli tänä aikana erittäin tärkeäksi, erittäin yksilölliset toimet, kuten taistelulajit ja jujutsu, vähenivät. Itse asiassa tänä aikana monet jujutsukoulut katosivat ja jotkut taistelulajien harjoitukset menetettiin. Tämä johti maailmaa judoon.

Judon keksijä

Jigori Kano syntyi Mikagassa, Japanissa, vuonna 1860. Lapsena Kano oli pieni ja usein sairas, mikä johti hänen tutkimukseensa jujutsusta Tenjin Shinyo ryu -koulussa Fukuda Hachinosuken alle 18-vuotiaana. Koulutuksen aikana Kano (lopulta tohtori Jigori Kano) muotoili oman mielipiteensä taistelulajeista. Tämä johti hänet kehittämään kamppailulajeja omalla tyylillään. Periaatteessa tämä tyyli pyrki hyödyntämään vastustajan energiaa häntä vastaan ​​ja poistamaan joitakin jujutsun tekniikoita, joita hän piti vaarallisina. Jälkimmäisen avulla hän toivoi, että hänen jalostamansa taistelutyyli hyväksyttäisiin lopulta urheilulajina. 22-vuotiaana Kanon taide tuli tunnetuksi nimellä Kodokan Judo. Kano-koulu, nimeltään Kodokan, perustettiin Eishoji-buddhalaiselle temppelille Tokiossa. Vuonna 1886 järjestettiin kilpailu sen selvittämiseksi, mikä oli ylivoimainen, jujutsu (kun Kano on tutkittu) tai judo (taide, jonka hän oli olennaisesti keksinyt). Kanon judon opiskelijat voittivat tämän kilpailun helposti. Vuonna 1910 judosta tuli tunnustettu urheilu; vuonna 1911 se hyväksyttiin osana Japanin koulutusjärjestelmää; ja vuonna 1964 siitä tuli olympiaurheilulaji, joka antoi Kanoille tunnustusta jo kauan sitten. Nykyään miljoonat ihmiset käyvät vuosittain historiallisessa Kodokan Dojossa.

Judon ominaisuudet

Judo on ensisijaisesti taistelulaji. Yksi keskeisimmistä ominaisuuksista, jotka erottavat sen toisistaan, on käytäntö käyttää vastustajan voimaa heitä vastaan. Määritelmän mukaan Kanon taide korostaa puolustusta. Judokan perimmäisenä tavoitteena on ottaa vastustaja alas käyttämällä energiaansa niitä vastaan. Näin judo-ottelija saa joko ylivoimaisen aseman. Tekniikat (waza) on jaettu kolmeen ryhmään: heittäminen (nagewaza), tarttuminen (katamewaza) ja hyökkäys elintärkeisiin kohtiin (atemiwaza). Kaksi ensimmäistä käytetään kilpailussa, mutta atemiwazaa käytetään vain käytännössä. Agility on välttämätöntä, ja judo-liikkeet ovat löysiä ja luonnollisia. Nykypäivän judo-kilpailussa ottelu alkaa sen jälkeen, kun kilpailijat kumarsivat toisiaan ja päätuomari antaa käskyn. Täydellinen piste, nimeltään ippon, myönnetään onnistuneesta heitto-, pidätys-, kuristamis- tai yhteissulkutekniikasta. Ottelu päättyy heti, kun yksi kilpailijoista saa ipponin. Jos aika loppuu, tuomarit voivat myöntää voittoa osapisteiden perusteella tai soittaa vetoon.