Karate

Karate

Karate on varmasti nimeltään eräs maailman tunnetuimmista kamppailulajeista. Karate tarkoittaa japanin kielessä ”tyhjää kättä”. Laji on syntynyt Okinawan saarella, mutta sen taustat yltävät aina vanhoihin kiinalaisiin kamppailulajeihin. Alun perin karaten kirjoitusmerkki olikin kodete, ”kiinalainen käsi”. Karate on kehitetty alun alkaen itsepuolustuslajiksi, ja lajitekniikka koostuu pääasiassa iskuista ja potkuista sekä myös lukoista, hallintaotteista ja heitoista.

Karatessa lantion ja jalkojen käyttö tähtää tehokkaaseen voiman tuottamiseen. Tekniikoiden loppuunsaattamisessa karatelle leimaava suoritustekniikka on voimakas uloshengitys ja ”kiai”-huuto. Karatessa vyön väri ilmaisee harrastajan suorittaman tasokokeen. Vyöt ovat järjestyksessä aloittelijasta kokeneempaan: valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja musta.

Historia

Okinawalaiset joutuivat puolustautumaan aiemmin Kiinan ja sen jälkeen Japanin valloitusyrityksiä vastaan, mutta Japani miehitti saaren 1600-luvulla ja määräsi saaren asukkaille aseiden hallussapitokiellon. Tämän vuoksi Okinawalla aletiin kehittää aseettomia taistelutaitoja perinteisten kiinalaisten oppien pohjalta. Harjoitteet perustuivat kiinalaisten ja intialaisten buddhalaisten munkkien harjoituksiin, joissa hengitysharjoitukset olivat tärkeässä osassa. Karate nykyisessä muodossaan sai alkunsa 1900-luvun alussa.

Karate otettiin mukaan Okinawan koulujen opetusohjelmaan ja esiteltiin myös Honshun pääsaarella, missä lajista kiinnostuttiinkin nopeasti, koska laji nähtiin sopivaksi sotaan valmistautuvassa Japanissa. Eräs tunnetuimmista okinawalaisista karatekoista, Gichin Funakoshi, joka perusti Shotokan-tyylisuunnan, esitteli karatea näytöksessä pääsaarella vuonna 1922. Karate hyväksyttiin useiden koulujen liikuntaohjelmaan ja budolajiksi. Karaten vaarallisimpia tekniikoita karsittiin ja siitä tehtiin sopivampi kaikille harjoittelijoille.

Toinen maailmansota verotti karaten ja muiden budolajien harrastamista, kun monet karatekoista kaatuivat vieden mukanaan tietämystä ja taitoja. Sodan jälkeinen Yhdysvaltojen miehityksen aika kuitenkin muutti tilanteen, kun amerikkalaissotilaat kiinnostuivat karatesta ja veivät oppejaan eteenpäin. Myös moni karatemestari muutti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan ja alkoi opettaa karatea siellä. Eurooppaan muutti runsaasti Shotokan-tyylisuunnan mestareita, minkä vuoksi Shotokanilla on Euroopassa vahva asema karaten tyylisuuntien joukossa.

Tyylisuunnat

Levittyään Japanin pääsaarelle karate alkoi jakaantua erilaisiin tyylisuuntiin, joita on nykyisin noin sata erilaista. Eri tyylisuunnissa keskitytään erilaisiin fyysisiin ja henkisiin ominaisuuksiin, jotkut ovat harjoittelultaan ja tekniikoiltaan pehmeämpiä, kun taas toisissa korostetaan aggressiivisuutta ja voimaa. Erot näkyvät muun muassa harjoittelutekniikoissa ja asennoitumisessa kilpailuihin. Tunnetuimpia ja harrastajamäärältään suurimpia tyylisuuntia ovat jo aiemmin mainittu Shotokan, Wado-ryu, Shito-ryu, Goju-ryu ja Shukokai. Suomessa tärkeimmät tyylisuunnat jo harrastajamäärien perusteella ovat Shotokan ja Wado-ryu.

Shotokan on Gichin Funakoshin perustama tyylisuunta, joka on myös levinnyt kaikkein laajimmalle maailmassa. Tyylisuunnan tekniikat ovat hioutuneet ja muuttuneet alkuperäisestä tyylistä, mutta tunnusomaisilta Shotokanille on kurinalaisuus ja näyttävän voimakkaat liikkeet, joiden perustana ovat syvät ja tukevat seisonta-asennot. Muun muassa näyttelijä Jean-Claude Van Damme ja vapaaottelija Lyoto Machida ovat harjoitelleet Shotokan-karatea.

Wado-ryu tarkoittaa ”rauhan tietä”. Wado-ryu-karatesuunnan perustaja, Funakoshin oppilaana ollut Hirohori Otsukan oli aiemmin toiminut jujutsun Shindo Yoshin koulukunnan pääopettajana, ja tyylisuunnassa on paljon vaikutteita jujutsun hallintaotteista ja maahanvienneistä. Tyylisuunnassa pyritään hyödyntämään vastustajan voimaa väistöliikkeiden ja torjuntojen kautta vastaiskuihin tullessa, joten laji sopii erityisesti pienemmille ja nopeammille karatekoille. Tyylisuunnassa pyritään luonnollisuuteen ja ottelijat ovat nopeita ja joustavia.

Karate Suomessa

Nykyään karatea harrastetaan kaikkialla maailmassa, eikä Suomi ole poikkeus. Karate saapui Suomeen vuonna 1967 lajiin tutustuneen judoka Max Jensenin opettamana ja samana vuonna Suomeen tuli myös ensimmäiset japanilaiset valmentajat, Shotokan-tyylisuuntaa edustanut Nobutaka Hosoki, sekä Wado-ryu-tyylisuunnan Tatsuo Suzuki. Suomen ensimmäinen karateseura Wadokan perustettiin vuonna 1969, jona vuonna perustettiin myös SLU:n alainen jäsenjärjestö Suomen karateliitto. Nykyään karatella on Suomessa noin 15 000 aktiiviharrastajaa ja lajia harrastetaan ympäri maata. Suomalaiset karatekat ovat saavuttaneet myös hyvää menestystä ja mitaleita EM- ja MM-tasolla.