Koripallo Suomessa

Koripallo Suomessa

Vaikka Suomi on tunnetuin enemmän talvilajien hallitsijana, lajien kirjo täällä pohjoisessa ei lopu siihen. Koripalloa on harrastettu Suomessa jo iät ja ajat. Meiltä on myös kotoisin monen monta lahjakasta pelaajaa, ja Suomen kasvatit ovat myös päässeet maailmalle suurempiin koripallo piireihin. Koripallosta, eli “koriksesta” on tullutkin vuosien saatossa niin suomalaisten urheilijoiden, kuin kotikatsomoiden keskuudessa melko suosittu urheilulaji.

Koripallon historia Suomessa

Koripallo on saanut alkunsa Yhdysvalloissa, Massachusettsin osavaltiossa. Tarinan keskiössä on James Naismith, joka oli liikunnanopettaja Springfieldin yliopistossa. Vuonna 1891 Naismithille annettiin tehtäväksi suunnitella sisätiloissa pelattava peli, jonka tarkoituksena oli auttaa urheilijoita pysymään tikissä, huolimatta pohjoisen talven kylmästä säästä. Ja näin maailmankuulu urheilulaji sai alkunsa. Suomeen laji rantautui nopeasti ja 1900-luvun alussa sitä pelattiinkin Helsingissä jo suhteellisen ahkerasti. Koripallo ei kuitenkaan ottanut siipiä alleen aivan heti Suomessa, vaan kiinnostus lajiin lopahti nopeaan. Vuonna 1927 Kööpenhaminassa järjestetty Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys järjesti kansainvälisen urheilutapahtuman Kööpenhaminassa, Tanskassa. Tapahtumaan lähetettiin joukkue myös Suomesta. Yksi Suomen urheilijoista oli Vilho Nuoreva. Nuoreva rakastui uuteen lajiin ja palattuaan Suomeen, Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys Helsingissä rupesikin pelaamaan tätä melkein aitoa amerikkalaista koripalloa. Heillä ei ollut käytössä virallista sääntökirjaa kuitenkaan ennen vuotta 1938, joten peli oli vähän sinne päin tuona vuosikymmenenä. Pian kun sääntökirja saatiin Suomeen, tänne perustettiin oma koripalloliitto, jonka jälkeen lajin suosio vain levisi.

1960-luvulla, kun maajoukkue onnistui voittamaan karsinnat Tokion olympialaisissa vuonna 1964, suomalaisen koripallon suurin saavutus oli oikeastaan nähty. Näissä Tokion kisoissa USA voitti kultamitalin ja Suomi sijoittui mahtavasti sijalle 11. Vuonna 1967 koripallon EM-kisat pelattiin Suomessa ja Suomi sijoittui hienosti kuudenneksi. Näiden kisojen jälkeen Susijengi, Suomen koripallomaajoukkue, on nähty myös koripallon maailmanmestaruuskisoissa vuonna 2014. Vaikka kansainvälinen onni ei Susijengiä suosinut paljoa, Suomen sisällä pelattava Korisliiga on ansainnut suosionsa ympäri maata.

Koripallon historia Suomessa

Kuuluisat suomalaiset pelaajat

Kuuluisin suomalainen koripalloilija, kautta aikojen, on tietenkin kuka muukaan, kuin Hanno Möttölä. Hanno Aleksanteri Möttölä on ensimmäinen suomalainen, joka pääsi mukaan pelaamaan NBA liigaan (National Basketball Association), joka on korkein koripallosarja Pohjois-Amerikassa. Möttölä oli Suomen koripallomaajoukkueen jäsen useita vuosia. Hän on pelannut Suomessa EuroBasketissa vuonna 1995, 2011 ja 2013 ja FIBA:n maailmancupissa vuonna 2014. Maailmancupin pelit olivatkin Möttölän viimeiset ammattilaiskoripallopelit. Hän paljasti vuoden 2014 maailmancupin jälkeen, että hän päättää uransa 39-vuotiaana.

Vuonna 1988 syntynyt Petteri Johannes Koponen on hieman uudemman sukupolven pelaaja Helsingistä. Nuorempana Koponen unelmoi jalkapalloilijan urasta, mutta koripallo vei mennessään ja vain 16-vuotiaana hän pääsi edustamaan Espoon Honkaa Korisliigassa. 2006 Koponen valittiin Suomen koripallomaajoukkueeseen ja nuoren pojan ura alkoi lähtemään nousukiitoon. Kaksi vuotta myöhemmin hän kirjoitti sopimuksen Italialaisen Virtus Bologna joukkueen kanssa. Tämän jälkeen Koponen on pelannut venäläisessä BC Khimki joukkueessa ja FC Barcelona Bàsquet. Vuonna 2018 FC Bayern München Basketball GmbH kirjoitti sopimuksen Koposen kanssa, ja hän pelaa vieläkin tänä päivänä tässä samaisessa saksalaisessa joukkueessa.

Lauri Elias Markkanen kuuluu Suomen lupaavimpiin koristalentteihin juuri nyt. Vain 22-vuotias vantaalainen pelaaja on jo tehnyt uraa Pohjois-Amerikassa. Kilpailu pelaajasta oli kovaa yhdysvaltalaisissa yliopistoissa. Yli 60 eri koulua osoitti kiinnostusta tästä tulevaisuuden suomalaistähdestä. Markkanen aloittikin yliopiston vuonna 2016 Arizonassa ja tietenkin pelasi heidän edustusjoukkueessansa. Joukkue pelaa maan korkeinta yliopiston koripallotasoa, NCAA (International Collegiate Athletic Association) ensimmäistä divisioonaa. Markkanen kerkesi pelata vain vuoden Arizona Wildcatsille. Vuonna 2017 hän kirjoitti sopimuksen Chicago Bulls joukkueen kanssa, joka pelaa NBA sarjassa. Markkanen on pelannut Chicagossa nyt pari vuotta ja pelaajan tulevaisuus koripallon parissa näyttää lupaavalta. Suomalaisessa koripallossa Markkanen on tehnyt enemmän vaikutusta kansainvälisissä maajoukkuepeleissä junioreiden, kuin myös miesten maajoukkueen kautta.