Suomalaiset UFC-ottelijat

Suomalaiset UFC-ottelijat

Maailmanlaajuisesti arvostetuimmassa ja seuratuimmassa vapaaotteluorganisaatiossa UFC:ssä (Ultimate Fighting Championship) on vuoteen 2017 mennessä otellut yhteensä kuusi suomalaista vapaaottelijaa. Raskassarjalainen Tony Halme, kevytsarjalainen Anton Kuivanen, höyhensarjalainen Tom Niinimäki, naisten korsisarjalainen Tina Lähdemäki, höyhensarjalainen Makwan Amirkhani ja kevytsarjalainen Teemu Packalén.

Tony Halme

Ensimmäisenä suomalaisena UFC:n kahdeksankulmaiseen kehään astui silloin Yhdysvalloissa uraa showpainijana tehnyt Tony Halme. Showpainissa Halme esiintyi aluksi World Wrestling Federationin (WWF ja sittemmin WWE) kiertueella esiintyjänimellä Ludvig Borga. Showpainissa hän voitti mestaruuksia muun muassa Euroopassa ja Japanissa. Halme toimi myös ammattinyrkkeilijänä voittaen raskaansarjan Suomen mestaruuden.

Halme otteli sittemmin lajilegendaksi noussutta yhdysvaltalaista Randy Couturea vastaan UFC 13 -tapahtumassa 30. toukokuuta 1997. Couture sanoi myöhemmin haastattelussa pelänneensä kehään astumista useita kymmeniä kiloja painavamman Halmeen kanssa, mutta ottelu päättyi kuitenkin jo alle minuutissa Couturen helposti saamaan kuristukseen.

Anton Kuivanen

Anton Kuivanen on syntynyt Pärnussa Virossa, mutta edustaa vapaaottelussa Suomea. Kuivasen sopimus UFC-organisaation kanssa julkistettiin tammikuussa 2012, ja hän otteli ensimmäisen ottelunsa kuukautta myöhemmin Yhdysvaltojen Justin Salasia vastaan UFC on Fuel TV -tapahtumassa. Hän hävisi ottelun tuomariäänin ja kohtasi seuraavaksi UFC 149 -tapahtumassa saman vuoden heinäkuussa Mitch Clarken, jonka hän voitti tuomarien hajaäänillä. Seuraava ottelu oli 23. helmikuuta 2013 UFC 157 -tapahtumassa Anaheimissa Kanadassa. Kuivasen vastustaja Michael Chiesa sai Kuivasesta kuristusotteen ja luovutusvoiton toisessa erässä. Toinen tappio kolmessa ottelussa johti siihen, että Kuivanen menetti sopimuksensa UFC-organisaation kanssa.

Tom Niinimäki

Tom Niinimäki on Turusta kotoisin oleva höyhensarjassa otteleva suomalainen vapaaottelija. Hän sai sopimuksen UFC-organisaation kanssa vuonna 2013 voitettuaan ammattilaisurallaan 20 ottelua. 31-vuotias Niinimäki voitti ensimmäisen ottelunsa brasilialaista Rani Yahyania vastaan tuomarien hajaäänillä, mutta hävisi seuraavat kolme otteluaan, mikä johti siihen, että hänen sopimuksensa UFC:n kanssa irtisanottiin vuoden 2015 tammikuussa.

Tina Lähdemäki

Tina Lähdemäki on vuonna 1988 Turussa syntynyt suomalainen vapaaottelija, joka aloitti vapaaottelun harrastamisen 20-vuotiaana vuonna 2008 harrastettuaan ensin neljä vuotta nyrkkeilyä. Amatöörinä hän otteli vapaaottelussa kahdeksan kertaa voittaen jokaisen ottelunsa. Ensimmäisen ammattilaisottelunsa hän otteli suomalaisessa CAGE-organisaatiossa vuonna 2010 ja voitti ottelun ensimmäisen erän teknisellä tyrmäyksellä. Hänen sopimuksensa UFC:n kanssa julkistettiin kesäkuussa 2014, ja hän otteli saman vuoden heinäkuussa ensimmäisen UFC-ottelunsa Yhdysvalloissa Atlantic Cityssä vastassaan Cláudia Gadelhan. Gadelha voitti kyseessä olleen kaikkien aikojen ensimmäisen naisten korsisarjan UFC-ottelun kaikin tuomariäänin.

Makwan Amirkhani

Makwan Amirkhani on Iranissa syntynyt kurdi, joka edustaa Suomea vapaaottelussa. Amirkhan kilpaili aiemmin vapaapainissa ja kreikkalais-roomalaisessa painissa. Hänen vapaaotteludebyyttinsä tapahtui vuonna 2010 ja ensiesiintyminen UFC-organisaatiossa 24. tammikuuta 2015 Tukholmassa. Hän voitti ottelun isobritannialaista Andy Oglea vastaan kahdeksassa sekunnissa hyppy-polviosumasta ja lyönneistä seuranneella teknisellä tyrmäyksellä.

Amirkhanin toinen ottelu käytiin 20. kesäkuuta 2015 Berliinissä, jossa hän sai luovutusvoiton kuristuksen seurauksena meksikolaiselta Masio Fullenilta. Kolmannen ottelunsa hän kävi Lontoossa helmikuussa 2017, jolloin hän voitti Mike WIlkinsonin yksimielisellä tuomaripäätöksellä. Solmittuaan tammikuussa 2017 uuden neljän ottelun sopimuksen UFC:n kanssa hän kohtasi maaliskuussa 2017 Lontoossa Arnold Allenin, jolle hän hävisi hajaäänin.

Teemu Packalén

Myös Teemu Packalén on syntynyt Turussa, vuonna 1987. Packalén aloitti lupaavana pidetyn jääkiekkouran jälkeen vapaaottelun vuonna 2007. Packalén on voittanut Suomen mestaruuksia lukkopainissa eri lajiliitoissa vuosina 2010 ja 2014 sekä vapaaottelussa vuonna 2012. Packalénin ensimmäinen UFC-ottelu oli hyvin nopealla varoitusajalla solmittu ottelu ranskalaista Mickael Leboutia vastaan. Packalén hävisi ottelun tuomariäänin. Seuraavan ottelunsa Packalén voitti 24 sekunnissa takakuristuksella. Hänen uransa tähän mennessä kolmas UFC-ottelu päättyi tyrmäykseen 30 sekunnissa Marc Diakiesea vastaan.