Suomen menestyneimmät jalkapalloilijat

Suomen menestyneimmät jalkapalloilijat

Suomi tunnetaan enemmänkin jääkiekkomaana kuin jalkapallotuloksistaan, mutta vaikka Suomen maajoukkue ei ole koskaan onnistunutkaan saavuttamaan kummempia meriittejä kilpakentillä, Suomesta on silti ponnistanut muutamia tähtipelaajia kansainvälisille nurmille.

Jari Litmanen

Jari Litmasesta tuli Suomen ensimmäinen kansainvälisen tason supertähti jalkapallossa 1990-luvulla. Suomessa lempinimellä Kuningas tunnettua hyökkäävää keskikenttäpelaajaa pidetään kiistatta Suomen kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Litmasen seurajoukkueura kattoi vuodet 1987–2011, joiden aikana hän edusti joukkueita Suomessa, Alankomaissa, Espanjassa, Englannissa, Saksassa ja Ruotsissa. Suomen maajoukkueessa entisenä kapteenina toiminut Litmanen on eniten maajoukkueotteluita pelannut ja eniten maaleja tehnyt pelaaja.

Urallaan runsaista loukkaantumisista kärsinyt Litmanen pelasi menestyksekkäimmät vuotensa alankomaalaisessa Ajaxissa, jossa hän saavutti ensimmäisenä suomalaisena jalkapalloilijana Mestarien liigan voiton vuonna 1995. Tuolloin hän sijoittui lisäksi kolmannelle tilalle vuoden Kultainen pallo -äänestyksessä. Yleensä ”kymppipaikalla” pelannut Litmanen tunnettiin huikeasta pelinäkemyksestään ja erinomaisista syöttötaidoistaan. Pelintekijänä toimimisen lisäksi hän ampui myös runsaasti maaleja.

Sami Hyypiä

Vuonna 1973 Porvoossa syntynyt Sami Hyypiä pelasi pääsarjaurallaan 1992–2011 eri seurajoukkueissa Suomessa, Alankomaissa, Englannissa ja Saksassa. Suomen maajoukkueessa isokokoinen keskuspuolustaja pelasi yhteensä 105 ottelua tehden niissä viisi maalia. Liverpoolissa joukkueen kapteeninakin toiminut Hyypiä nousi legendaksi ja saavutti joukkueessa myös Mestarien liigan voiton vuonna 2005.

Varmaotteisen Hyypiän pelinlukutaito oli huippuluokkaa, vaikkei hän ollut kaikkein nopein puolustaja. Hyypiä valittiin yhdeksän kertaa Suomen vuoden jalkapalloilijaksi ja nimettiin Veikkausliigan legendaksi vuonna 2011. Lisäksi Goal.com valitsi Hyypiän 2000-luvun keskuspuolustajaksi ja tähdistöjoukkueeseen. Hän oli myös UEFA:n vuoden joukkueessa 2001.

Aulis Rytkönen

Aulis Rytkönen (5.1.1929–16.4.2014) oli ensimmäinen suomalainen ulkomailla ammatikseen pelannut jalkapalloilija. Rytkönen raivasi tietä suomalaiselle jalkapallolle siirtymällä KuPS:sta Ranskan Toulouseen, jossa tekninen ja taitava pelaaja sai ranskalaisen lempinimen ”Monsieur Magic”. Rytkönen valittiin kolme kertaa vuoden jalkapalloilijaksi, ja pelaajauransa jälkeen hän jatkoi pitkään valmentajauralla suomalaisen seura- ja maajoukkuejalkapalloilun parissa.

Jussi Jääskeläinen

Mikkelissä vuonna 1975 syntynyt Jussi Jääskeläinen on tullut tutuimmaksi Suomen maajoukkueen ja Englannin Valioliigan Bolton Wanderersin maalivahtina. Hän aloitti pelaamisensa seurajoukkuetasolla 17-vuotiaana Veikkausliigan Mikkelin Palloilijoissa. Englannin Valioliigassa hän pelasi Boltonissa pelaamiensa 474 ottelun lisäksi 57 ottelua West Hamin maalilla sekä viimeisimmät kaksi kautta Englannin mestaruussarjassa Wiganissa.

Jääskeläistä pidettiin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen parhaimpiin kuuluvana maalivahtina Valioliigassa. Hänen valittiin Suomen vuoden jalkapalloilijaksi vuonna 2007, jona vuonna myös Boltonin kannattajayhdistys valitsi hänet vuoden pelaajaksi. Tämän lisäksi hänet palkittiin vuonna 1998 Kultaisella hanskalla. Suomen maajoukkueessa Jääskeläinen pelasi 56 ottelua vuosina 1998–2010.

Mixu Paatelainen

Vuonna 1967 Helsingissä syntynyt Mixu Paatelainen on lähtöisin todellisesta jalkapalloperheestä, sillä jo hänen isänsä Matti Paatelainen sekä hänen pikkuveljensä Mikko ja Markus ovat kuuluisia jalkapalloilijoita. Paatelaisen seurajoukkueura kattoi vuoden 1985–2006, jonka aikana hän edusti lähinnä skottiseuroja. Pelaajauransa jälkeen Paatelainen on toiminut valmentajana muun muassa Suomen maajoukkueen parissa. Paatelainen pelasi itse Suomen maajoukkueessa 70 ottelua vuosien 1986–2000 aikana. Paatelainen oli isänsä Matti ”Roto” Paatelaisen tavoin maalinälkäinen ja tehokas pelaaja, minkä ansiosta hän saavutti legendaarisen aseman Skotlannissa.

Antti Niemi

Antti Niemi syntyi Oulussa vuonna 1972 ja pelasi seurajoukkueurallaan maalivahtina vuodet 1989–2010. Niemi osoitti kyvykkyyttä veräjän vartioinnissa jo Suomessa, jossa Niemi valittiin muun muassa liigan parhaaksi pelaajaksi HJK:n voitettua mestaruuden kaudella 1992. Siirtyminen Kööpenhaminaan nosti Niemen kuitenkin jo kansainvälisen tason maalivahdiksi. Niemi nousi lopulta luottovahdiksi Valioliigassa ja Suomen A-maajoukkueessa. Maajoukkueessa Niemi torjui ennätykselliset 67 ottelua. Pelaajauransa jälkeen Niemi on toiminut maalivahtivalmentaja muun muassa Suomen maajoukkueessa.