Suomi olympialaisissa

Suomi olympialaisissa

Suomi on osallistunut olympialaisiin Lontooseen ensimmäistä kertaa vuonna 1908, jonka jälkeen se onkin kilpaillut melkein jokaisissa olympialaisissa menestyneesti. Tällöin Suomi ei kuitenkaan ollut vielä itsenäinen valtio, mutta se sai luvan osallistua olympialaisiin itsenäisenä joukkueena. Kuitenkin olympiakomitea päätti vuonna 2014, että Suomi ei saa osallistua itsenäisenä joukkueena kilpailuihin, ilman itsenäistä maata. Tällöin Suomen olikin kuuluttava jatkossa Venäjän joukkueeseen. Päätös kuitenkin jäi vain papereille, sillä päätöksen jälkeen alkoi ensimmäinen maailmansota. Maailmansodan jälkeen seuraavissa kisoissa Suomi olikin jo itsenäinen valtio, jolloin se pääsi kilpailemaan omana maana. Suomi onkin menestynyt eri lajeissa hyvin ja päässyt jopa monesti kultamitaleille.

Menestyksekkäimmät lajit Suomessa ovatkin olleen yleisurheilun kestävyysjuoksu ja keihäänheitto, paini, maastohiihto ja mäkihyppy. Menestyneimmät urheilijat olympialaisissa Suomessa taas on ollut Paavo Nurmi ja Matti Nykänen. Suomi onkin yksi maailman menestyneimmistä maista kesäolympialaissa, jos tulos suhteutetaan väkilukuun.

Kesäolympialaisissa Suomi onkin 14. menestynein maa ja on osallistunut komia olympialaisia lukuun ottamatta kaikkiin kesäolympialaisiin. Suurin saavutus kuitenkin tehtiin itsenäistymisen jälkeen vuoden 1920 olympialaisissa. Silloin Suomi voitti jopa 37 mitalia ja sijoittui koko kisoissa toiseksi. Huonoimmat vuodet Suomelle taas ovat olleet vuodet 2004 ja 2016, jolloin Suomi ei ollut voittanut yhtäkään kultamitalia. Nämä kuitenkin ovatkin ainoat vuoden koko Suomen olympiahistoriassa, kun näin on käynyt. Talviolympialaissa Suomi onkin vieläkin menestyneempi maa ja on taulukoiden mukaan jopa 10. menestynein maa koko olympialaisissa. Kaikkein eniten mitaleja Suomi sai vuonna 1984, kun kilpailut järjestettiin Sarajevossa. Tällöin Suomi keräsi jopa yhteensä 13 mitalia, joista neljä oli kultaa, kolme hopeaa ja kuusi pronssia. Vuonna 1924 Suomi taas oli toiseksi eniten mitaleja saanut maa norjan jälkeen. Tällöin suomi voitti 11 mitalia. Tämä olikin erityinen saavutus, sillä vuoden 1924 olympialaisissa oli ennätyksellisen vähän lajeja. Yhteensä kaikkina talviolympiavuosina Suomi on voittanut yhteensä 161 mitalia. Näistä mitaleista 42 on ollut kultamitaleja, 62 hopeamitaleja ja 57 pronssimitaleja. Tämä onkin todella hyvä mitalivarasto, ottaen huomioon Suomen vähäisen väkiluvun.

Suomen olympiastadion

Suomi onkin haaveillut omien olympiakilpailuiden järjestämisestä, jo vuoden 1920 kisojen jälkeen, kun suomi sai vihdoinkin kilpailla kilpailuissa itsenäisenä valtiona. Suomi ottikin haaveen tosissaan ja vuonna 1927 perustettiin Stadion-säätiö, jonka tehtävä oli rakentaa Suomelle oma olympiastadion. Stadionin rakennuttamisen alkajaisiksi järjestettiinkin arkkitehti kilpailu, jonka voittaja pääsi suunnittelemaan suomen olympiastadionin. Suomen stadion onkin erittäin onnistunut, nimittäin sitä on kuvailtu jopa maailman kauneimmaksi stadioniksi.

Stadionia ruvettiinkin tämän seurauksena rakentamaan vuonna 1934, jonka jälkeen se valmistui vuonna 1938. Käyttöön stadion vihittiin 12.6.1938, sen valmistumisen jälkeen. Suomi kuitenkin koki pienen pettymyksen vuonna 1940. Sillä kisat, joiden takia stadion alun perin rakennettiin, peruttiin. Syy oli kuitenkin hyvä, nimittäin silloin alkoi toinen maailmansota. Maailmansodan jälkeen Suomen unelma kuitenkin kävikin toteen ja Helsingissä järjestettiin olympialaiset vuonna 1952. Tällöin suomi olikin ylpeä ja pääkatsomon taustatilaan tehtiin marmorinen kunniataulu, johon on kaiverrettu kaikkien kultamitalin saaneiden nimet ja maat. Kilpailut saivat myös tällöin olympialaisten virallisen katsojaennätyksen, nimittäin tänä vuonna olympialaiset saavuttivat jopa 70 435 katsojamäärän. Tämä vuosi toimii edelleenkin eniten olympiakatsojia saaneena vuotena. Kokonaismäärä katsojille taas on, jos kaikki nopeatkin kävijät lasketaan mukaan, on määrä 850 000. Stadion taas sijaitsee Taka-Töölössä. Olympiastadion on edelleenkin kovassa käytössä ja siellä esiintyy jatkuvasti kotimaisia ja ulkomaisia suurtähtiä. Lisäksi stadionilla järjestetään erilaisia paljon festivaaleja ja vaihtelevia tapahtumia.