Taekwondo

Taekwondo

Taekwondo on yksi maailman suosituimmista itsepuolustuslajeista. Lajiin kuuluu sen tehokkaiden liikkeiden ja fyysisen kehittävyyden lisäksi myös henkisen puolen. Lajin harrastaja voikin löytää tasapainon kaiken näiden oppien avulla, sillä kyse on suuremmasta kokonaisuudesta kuin vain teknisistä liikkeistä. Taekwondo tulee sanoista tae (jalka), kwon (käsi) ja do (taito). Sana sopii lajille täydellisesti, sillä se on yhdistelmä jalkojen ja käsien liikkeitä sekä taitoa. Sanan viimeinen osa kuvastaakin lajin henkistä puolta. Taekwondoa harrastavaa henkilöä kutsutaan nimellä taekwondoin. Olisiko tässä laji sinulle?

Lajin kuvaus

Tälle korealaiselle kamppailulajille ominaista ovat erilaiset potkut ja niitä onkin lajissa enemmän kuin monessa muussa itsepuolustuslajissa. Lajia voisi kuvata luonteeltaan hyvin suoraviivaiseksi. Kamppailu on tehokasta ja liikkeissä hyödynnetään kehon omia luonnollisia reaktioita. Siksi liikkeiden oppiminen on helppoa ja tuottaa varmasti onnistumisen tunteita jo alusta lähtien. Liikkeet edistävät nivelten toimintaa. Taekwondossa kamppailijalla on yllään tietynvärinen vyö. Vyö kertoo, millä asteella taistelija on. Laji aloitetaan valkoisella vyöllä ja edetään kohti mustaa vyötä. Muita värejä ovat keltainen, vihreä, sininen, punainen ja musta. Kolme jälkimmäistä ovat Korean kuningashuoneen värit.

Taekwondoon kuuluu sen fyysisen puolen lisäksi myös henkinen puoli. Laji opettaa harrastajalleen itsekuria ja lisäksi lajiin kuuluu budo, joka on taekwondon filosofinen puoli. Se sisältää kuusi elämänohjetta. Näitä ovat kunnioitus, käytös, kärsivällisyys, vaatimattomuus, mielen ja kehon puhtaus ja uhrautuvaisuus. Nämä elämänohjeet kulkevat harrastajan elämässä ja edistynyt taekwondoin omaa nämä kaikki ominaisuudet, eläen tasapainoista elämää.

Taekwondo Suomessa

Suomessa lajia voi harrastaa esimerkiksi Suomen Taekwondoliiton kautta. Liiton tehtävänä on kehittää Suomessa harrastettavaa taekwondoa ja pitää sitä yllä. Liiton kautta lajia harrastavat niin ammattilaiset kuin junioritkin. Liiton sivuilta saa tietoa erilaisista kilpailuista ja tapahtumista, joita Suomessa järjestetään. Taekwondo sopii aikuisten lisäksi hyvin lapsille. Lapset oppivat lajin myötä muiden kunnioitusta ja sääntöjen noudattamista. Lisäksi laji nostaa itseluottamusta ja sen myötä pääsee toimimaan ryhmissä. Lajin tuomat hyödyt ovat siis hyvinkin monipuoliset eivätkä hyödyt rajoitu vain kunnon nousemiseen ja notkeuden paranemiseen. Taekwondo on elämäntapa ja liikkeissä onnistuminen tarkasti tuo iloa ja itseluottamusta kenelle tahansa.

Taekwondoa voi harrastaa ympäri Suomen. Alkeiskurssille voivat mennä niin aikuiset kuin lapsetkin. Mukaan ei tarvitse muuta kuin juomapullon ja mukavat vaatteet. Lajin aloittamiselle ei ole kuntovaatimuksia: se kyllä kasvaa harrastuksen myötä. Etsi oman alueesi taekwondoryhmä ja lähde mukaan! Kokeileminen on usein ilmaista, joten halukkaiden on mahdollista ensin testata, onko laji sopiva. Otteluissa tarvittavan puvun tilaus onnistuu usein oman ryhmän kautta. Sitä ei kuitenkaan aluksi tarvita.

Kilpaileminen

Taekwondosta kilpaillaan sekä WT- että ITF-liitoissa. Niiden kilpailut eroavat hieman toisistaan. WT-ottelussa tarkoituksena on kerätä enemmän pisteitä kuin vastustaja tai tyrmätä hänet. Otteluissa nähdään pääasiallisesti ylävartaloon kohdistuvia potkuja. WT-otteluissa on usein 3-4 tuomaria, mutta nykyään käytetään paljon myös sähköisiä pisteytytysjärjestelmiä. ITF-liiton sääntöjen mukaiset ottelut poikkeavat edellämainituistä siinä mielessä, että niissä on rajoitettu vastustajien välistä kontaktia. Otteluissa ei suoriteta tyrmäyksiä eikä iskuja saa suunnata vyön alle tai vastustajan selkäpuolelle. ITF-ottelut ovat nopeatempoisia ja liikkeet suoritetaan ripeästi ja hallitusti.Taekwondon vuoden 2019 SM-kilpailut järjestetään heinäkuun alussa. Kilpailu televisioidaan ja näytetään YLE:n kanavilla. Jos olet kiinnostunut taekwondosta, kannattaa ehdottomasti seurata kisoja, niin näet, mistä on kyse. Toki kilpailujen seuraaminen ei anna kokonaiskuvaa lajin monipuolisuudesta. Sen voi kokea vain harrastamalla lajia ja omaksumalla sen tuomat ajattelutavat.