Thai Boxing Suomessa

Thai Boxing Suomessa

Thai boxing eli suomalaisittain thainyrkkeily on taistelulaji, joka on kehittynyt thaimaalaisesta sotataidosta. Thainyrkkeilyä harrastetaan ympäri Suomea ja lajille on oma liittonsa, Suomen Muaythai -liitto (SMTL). Mutta missä vaiheessa tämä Thaimaan kansallislaji rantautui tänne pohjolaan? Kerromme pääpiirteittäin, mistä on kyse ja missä sitä voi Suomessa harrastaa. Kyseessä on energinen kamppailulaji, joka sopii kaikille.

Lajin kuvaus

Thainyrkkeily on thaimaan kielellä muay thai. Muay tarkoittaa kahden henkilön fyysistä kamppailua ja thai taas kuvastaa henkilöiden thaimaalaisuutta. Laji on pystyottelulaji, jonka liikkeisiin kuuluvat mm. lyönnit, kyynärpäälyönnit, potkut, polvipotkut, erilaiset puolustautumis- ja kiinniottamistekniikat ja pystypaini eli thaipaini. Ottelu käydään yleensä puhallin- ja lyömäsoittimilla soitetun musiikin säestämänä ottelukehässä. Tämä tuo otteluihin niiden tyypillisen tunnelman.

Kilpailutarkoituksen lisäksi muay thaita voidaan harrastaa pelkästään kuntoilumielessä. Tällöin tarkoituksena on enemmän kohottaa lihasten kuntoa ja painopisteenä ovat välineet ja jumppaliikkeet. Thainyrkkeily on erinomainen kuntoilutapa ja se sopii kaikille lapsesta vaariin saakka.

Lajin alkuperä

Thainyrkkeilyä on ollut olemassa Thaimaassa jo 2000 vuoden ajan. Suomeen laji rantautui 1980-luvun alussa, kun SMTL:n kunniajäsenet, veljekset Janne ja Kai Mustonen, toivat sen tänne. Thaimaassa laji on erittäin tärkeä ja sen voi huomata joka puolella maata. Siellä lajia harrastaa jopa 60 000 ottelijaa. Ammattilaisotteluita pidetään Thaimaassa joka ilta ja niistä harrastetaan myös vedonlyöntiä. Lajia voi kokeilla, vaikka olisi täysin aloittelija. Thaimaassa turisteille järjestetään kokeiluja ja mukaan voi tulla, vaikka kokemusta ei olisi lainkaan. Lajin alkuperä juontaa juurensa jopa parintuhannen vuoden taakse, jolloin taistelijoille haluttiin opettaa sotataitoja, joihin ei tarvittu mitään aseita. Tämä toi huomattavan edun taistelijalle, sillä tämä ei ollut riippuvainen minkäänlaisista aseista. Mikäli soturi kaatui, koitu se tämän kohtaloksi. Tästä johtuen nykyäänkin ottelut taistellaan seisten eikä se jatku enää kaatumisen jälkeen.

Harrastusmahdollisuudet Suomessa

Suomessa thainyrkkeily voidaan aloittaa jo lapsena. Lasten kanssa hauskanpito on treeneissä tärkeintä. Lajin parissa edetään oman kehityksen mukaan eikä seuraavaan vaiheeseen siirrytä ennen kuin lapsen keho ja mieli ovat siihen täysin valmiita. Laji vaatii lihasvoimaa, mutta lihasmassaa kasvattavat harjoitukset aloitetaan vasta 14-17 -vuotiaana. Alle 10-vuotiaat opettelevat perustaitoja. Kaikki eivät siis treenaa samaan tahtiin. Tämä on tärkeää kehityksen ja kehon kannalta. Näitä ehtoja noudattaa esimerkiksi Turku Thaiboxing Club, jonne tervetulleita ovat kaikki vähintään 8-vuotiaat. Ensimmäinen harjoituskerta tarjotaan ilmaiseksi ja sen aikana pääsee tutustumaan lajiin.

Keravalla thainyrkkeilyä pääsee harrastamaan Ahjo Training Centerissä. Thainyrkkeilykurssilla kunto kohoaa huomaamatta ja harrastajalla on mahdollisuus kokeilla taitojaan otteluharjoitusten avulla. Harrastaja voi valita, pyrkiikö kohti kilpailuja vai haluaako vain kohottaa kuntoaan. Myös Ahjo Training Centerillä ensimmäinen kokeilu on ilmainen, mutta tämän jälkeen tulee hakea jäsenyyttä, mikäli haluaa jatkaa harrastusta. Thainyrkkeilyä tarjoaa myös Oulun Kamppailuklubi. Peruskurssille voivat ilmoittautua kaikki sukupuolesta ja iästä riippumatta ja harrastaminen etenee oman kunnon mukaisesti. Thainyrkkeilyä harrastetaan kaksi kertaa viikossa ja harrastaminen alkaa kuukauden peruskurssista. Ilmoittautuminen onnistuu helposti verkkosivuston kautta. Thainyrkkeilyä on mahdollista harrastaa missä päin Suomea tahansa. Lähes kaikki klubit tarjoavat ensimmäisen kokeilukerran ilmaiseksi, joten lajia kannattaa käydä edes kerran kokeilemassa. Saatat innostua lajista loppuelämäksesi ja pian kuntosi onkin kohonnut niin, ettet ole edes huomannut! Tässä lajissa lihakset vahvistuvat ja voit saada uusia pitkäaikaisia ystäviä lajin parista. Thainyrkkeily on positiivinen laji, joka myös tukee kiusaamisen ehkäisyä. SMTL:n mottona onkin, että kamppailija ei kiusaa.