Vapaaottelun historia

Vapaaottelun historia

Vapaaottelu on tällä hetkellä urheilulajina ja harrastajamääriltään suositumpaa kuin koskaan aiemmin. Nykyaikainen vapaaottelumuoto on lajina melko nuori, 1990-luvun alussa alettiin järjestää kilpailuja, joissa useiden eri kamppailulajien edustajat keskenään melko vähäisin säännöin. Lajiedustajia löytyi nyrkkeilystä ja sumopainista potkunyrkkeilyyn ja erilaisiin itämaisiin taistelulajeihin, kuten karateen. Vapaaottelua on kuitenkin harrastettu jo antiikin ajan Kreikassa.

Antiikin olympialaiset

Antiikin Kreikan aikaan harrastettiin Olympian kisoissa ja muissa panhelleenisissä kisoissa nimellä pankration tunnettua kamppailulajia, jossa yhdistyi vapaapaini ja nyrkkeily. Pankrationissa oteltiin alastomina vartalot öljyttyinä ja sallittuja tekniikoita olivat esimerkiksi lyöminen, potkiminen ja kuristaminen. Kiellettyä oli muun muassa pureminen ja silmiin tökkääminen. Ottelut päättyivät toisen osapuolen luovutukseen tai usein kuolemaan. Olympian kisoissa pankration oli mukana vuonna 648 eaa. kisojen päätöslajina. Nimi pankration on käytössä joillain nykyajan lajijärjestöillä.

Vapaaottelu muualla

Rooman valtakunnan luhistuttua vapaaottelua ei harrastettu sen aiemmassa mittakaavassa Euroopassa vuosisatoihin. Kiinassa ja Japanissa järjestettiin erilaisten kungfu- ja karatetyylisuuntien välisiä ottelutapahtumia, ja Euroopassa aloitettiin ammattilaispainijoiden vapaamuotoiset ottelut 1800-luvulla. Brasilialaisen jujutsun kehittänyt Gracien perhe järjesti otteluita muiden lajien harrastajien kanssa 1900-luvulla.

Todellinen läpimurto vapaaottelulle oli kuitenkin vasta vuonna 1993 Yhdysvalloissa Denverissä järjestetty ensimmäinen Ultimate Fighting Championship -tapahtuma. Tapahtumassa oli tarkoitus selvittää vihdoin pitkään arvuuteltu vastaus kysymykseen, miten erilaisten lajien tekniikat toimivat muita lajeja vastaan. UFC-kilpailujen ylivoimaiseksi voittajaksi selviytyi monien yllätykseksi tapahtuman pienikokoisin brasilialaista jujutsua harrastanut Royce Gracie, joka voitti kaikki vastustajansa myös UFC 2- ja UFC 4 -tapahtumissa.

UFC-organisaatio

Ensimmäinen Ultimate Fighting Championship -tapahtuma toimi epäilemättä suurena vaikuttimena vapaaottelun suosion kasvamiseen länsimaissa. Kilpailuissa oli mukana muun muassa sumopainijoita ja nyrkkeilijöitä. Alkuaikoina ylivoimaisiksi ottelijoiksi osoittautuivat sellaiset henkilöt, jotka kykenivät lyöntien ja potkujen lisäksi viemään vastustajansa maahan ja hallitsivat lukkotekniikat. Useat painitekniikat olivat toimivimpia, kun ottelu vietiin mattokamppailuun. Nykyisin vapaaotteluharjoitteluun kuuluu useiden tehokkaiden tekniikoiden hallitseminen ja yhdistely.

Ensimmäisissä kilpailuissa säännöt olivat hyvin väljät. Hanskoja ei käytetty ja sallittuja tekniikoita olivat kaikki, jotka eivät olleet erikseen kiellettyjä, kuten esimerkiksi sukuelimiin kohdistuneet iskut, pureminen, silmien vahingoittaminen ja sormilukot. Sääntöjen puuttumattomuus toimi tapahtuman suurimpana markkinointikeinona, mutta se aiheutti myös runsaasti negatiivista kritiikkiä ja ongelmia Yhdysvalloissa urheilutapahtumia valvovien osavaltioiden urheilukomissioiden kanssa. UFC on kehittänyt ja tarkentanut sittemmin sääntöjään jatkuvasti taatakseen ottelijoiden turvallisuuden ja omat toimintamahdollisuutensa.

UFC:n lisäksi syntyneitä vapaaotteluorganisaatioita olivat World Extreme Cagefighting (WEC) ja japanilainen PRIDE Fighting Championships. UFC:n omistaneen Zuffa-yhtiön pääomistajat Lorenzo Fertitta ja Frank Fertitta III ostivat kuitenkin molemmat organisaatiot Zuffan alaisuuteen vuosina 2006 ja 2007. Monet näiden organisaatioiden ottelijoista on siirretty ottelemaan UFC:hen, joka on tällä hetkellä suurin, arvostetuin ja seuratuin vapaaotteluorganisaatio maailmassa. Vuonna 2016 William Morris Endaevor osti UFC:n ilmoituksen mukaan neljän miljardin dollarin kauppahintaan.

Marraskuuhun 2017 mennessä UFC-tapahtumia on järjestetty jo 217 kappaletta, jonka lisäksi organisaatio järjestää UFC on Fox -tapahtumia ja esittää televisiossa The Ultimate Fighter -sarjaa, jossa toiveikkaat vapaaottelijat kamppailevat rahakkaasta UFC-sopimuksesta tosi-tv-sarjassa. Organisaatiossa on tällä hetkellä kahdeksan miesten painoluokkaa ja kolme painoluokkaa naisten sarjassa.

Vapaaottelu Suomessa

Suomessa toimii kaksi keskenään hieman erilaisilla säännöillä toimivaa liittoa, Shooto Finland ja Suomen Vapaaotteluliitto. Suomen Vapaaotteluliitto on perustettu vuonna 2004 Helsingissä, ja liiton tarkoitus on sääntöjen mukaan edistää ja kehittää vapaaottelua Suomessa ja toimia vapaaotteluyhdistysten valtakunnallisena keskusjärjestönä. Shooto Finland toimii eurooppalaisen lajiliiton Shooto Europen alaisuudessa. Shooto-organisaatio muodostettiin alun perin Japanissa vuonna 1985 ja Shooto Europe vuonna 2000 Alankomaissa.