Vapaaottelun tarina

Vapaaottelun tarina

Vapaaottelu saa nimensä englannin kielen sanoista Mixed Martial Arts eli MMA. Siinä yhdistyvät monien eri perinteisten kamppailulajien tekniikat ja se sallii hyvin monipuolisesti erilaiset otteet ja iskut. Ottelut käydään joko häkissä tai vapaaottelukehässä. Vapaaottelu on suhteellisen nuori laji, joka sai alkunsa vasta 1990-luvun alussa. Se on kuitenkin noussut todella suosituksi lajiksi ja sitä seurataan laajalti ympäri maailman.

Vapaaottelun historiaa

Jo Antiikin Kreikassa oli laji nimeltä pankration, jossa oli monenlaisia nykyajan vapaaottelussa käytettäviä otteita. Kaikki otteet ja liikkeet olivat sallittuja, paitsi pureminen ja kiskominen. Taistelijat ottelivat niin kauan, kunnes toinen heistä ei enää jatkanut tai ilmoitti luovuttamisestaan nostamalla etusormen pystyyn. Laji oli myös yksi olympialajeista ja sen kerrotaan olleen suosituin olympialaisten yleisurheilulaji. Myös Japanista, Intiasta ja Egyptistä on löydetty viitteitä samankaltaisiin lajeihin. Roomalaiset omaksuivat lajin itselleen antiikin Kreikasta ja muunsivat siitä omanlaisensa kamppailulajin, mikä oli lähinnä yleisön viihdyttämistä eikä urheilua. Laji muuttui erittäin raa’aksi ja siinä kamppailevat taistelijat menettivät usein henkensä. Kun Rooman valtakunta vihdoin luhistui myös tämä laji katosi lähes kokonaan Euroopasta, eikä se palannut takaisin urheilun piiriin ennen kuin vasta paljon myöhemmin.

1800- ja 1900-luvun alussakin vielä Euroopassa kamppailtiin lajissa nimeltä catch-paini. Sen säännöt sallivat lähes kaikki mahdolliset otteet, lukot ja tekniikat. Kiinassa harrastettiin myös samantapaista lajia mikä sai vaikutteita kung fusta ja Japanissa käytiin vapaaotteluita eri karatekoulujen kesken. Näistä kaikista eri maailmalla harrastetuista ottelumuodoista on kaikista otettu vaikutteita nykyajan vapaaotteluun.

Ensimmäinen vapaaottelun läpimurto tapahtui Brasiliassa vuonna 1930. Gracien perhe oli kehittänyt yhden jujutsun tyylisuunnan mikä tunnetaan edelleen nimellä brasilian jujutsu. Perheen isä Carlos Gracie halusi todistaa lajinsa tehokkuuden ja haastoi muiden kamppailulajien ammattilaisia otteluihin kanssaan. Hänen veljensä voitti Brasilian parhaan nyrkkeilijän alle 30 sekunnissa ja yleisö oli todella hämmästynyt tästä suorituksesta. Gracien perhe johti Brasilian jujutsu kulttuuria koko 1900- luvun ajan ja sen jälkeenkin.

Erilaiset taistelulajien ammattilaiset alkoivat järjestää turnauksia ja kamppailuja keskenään. Näiden kamppailujen tuloksena vapaaottelu alkoi pikkuhiljaa saamaan oman muotonsa ja omat sääntönsä. Kesti kuitenkin vielä aika pitkään ennen kuin vapaaottelu sai nykyisen muotonsa.

Vapaaottelun läpimurto

Vuonna 1993 järjestettiin ensimmäinen Ultimate Fighting Championship turnaus Yhdysvaltojen Denverissä. Siihen kutsuttiin eri kamppailulajien ammattilaisia ympäri maailmaa. Otteluareenana toimi kahdeksankulmainen häkki. Kaikkien yllätykseksi turnauksen voitti edellä mainitun brasilialais- perheenjäsen Royce Gracie, joka oli kaikkein pienirakenteisin ja kevyin kaikista ottelijoista. Tällöin alettiin myös ymmärtämään, kuinka tärkeä merkitys taitolajien tekniikalla oli vapaaottelussa verrattuna perinteisten budolajien voimankäyttöön.

Tämän turnauksen jälkeen laji alkoi saada enemmän julkisuutta ja ammattilaisia ympäri maailmaa. Erilaisia vapaaottelu liigoja ja seuroja alettiin perustaa. Laji alkoi saavuttaa paikkansa kamppailulajien maailmassa. Monet vapaaotteluliitot ovat toimineet 90-luvulta lähtien, mutta monia niistä on myös lopetettu, ne on yhdistetty muihin liittoihin tai ne on ostettu isompien liittojen toimesta. Myös säännöt vaihtelevat hieman maittain ja niitä muutetaan edelleen suhteellisen usein.

Suomessa vapaaottelua on harrastettu vuodesta 1997 lähtien. Sen liitto perustettiin Suomeen vuonna 2004 ja se vastaa kaikista kilpailuista, säännöistä ja lajin tietouden levittämisestä. Sen ammattilaiset osallistuvat turnauksiin ympäri maailmaa ja liitto tukee lajin kehittymistä Suomessa. Vapaaottelu on erittäin paljon raskasta harjoittelua, kestävyyttä ja taitoa vaativa laji. Sen sääntöjä kehitetään edelleen jatkuvasti. Otteluiden kestot ja säännöt riippuvat siitä, pelataanko ne ammattilaisten vai amatöörien kesken. Ammattilaisottelut ovat pidempiä ja niissä sallitaan erilaiset iskut kuin amatööriotteluissa. Suomessa on hyvät mahdollisuudet lajin harrastamiseen ja liitto opastaa lajista kiinnostuneita löytämään lähimmän seuransa.